Blog
Doğalgaz Hortumu
Ocak veya fırınlarda doğalgaz yakıtı ile kullanım gerçekleştirilmek istendiğinde, eski tüp hortumları yerine doğalgaz hortumu kullanılması gereklidir. Ocak yakıtı olarak tüp gaz veya doğalgaz kullanmak istendiğinde, her iki yakıt farklı yoğunluklara sahip olduğu için güvenlik amacı ile de değişen hortumlar kullanılmalıdır. Bu sayede gereken yoğunluk ve debi ile gaz kullanımı doğru şekilde elde edilebilir.
Eğer ocağınızın bulunduğu noktayı tespit ederek, doğalgaz borusuna olan mesafesini belirler ve projeye uygun şekilde ürün seçerseniz, doğru bir kullanım elde edebilirsiniz. Bu nedenle ocak doğalgaz hortumu 50, 75, 100, 125, 150 ve 200 santimetre olarak farklı uzunluklar ile temin edilebilir. Bir ucu direkt olarak ocağa bir ucu ise direkt olarak doğalgaz borusuna bağlanan hortum gaz akışını stabil hale getirir.
Eğer bu hortum üzerinde bir arıza bulunursa, ocak kullanılmamalı ve mutlaka hortum değişikliği yapılmalıdır. Eğer ocak doğalgaz dönüşümü yapılacak ise mutlaka bu hortum temin edilerek, değişim sağlanmalıdır. Bu durumda gereken yedek parça ürünlerini farklı boyutlara göre sayfamız üzerinden temin edebilir ve gereken aletler ile kolaylıkla değişim sağlayabilirsiniz.
Bek Kapakları
Tüp veya doğalgaz bağlantısı bulunan ocaklarda gaz enerjisinin çıkış sağladığı çukur yuva, bek olarak adlandırılır. Gazın direkt bir şekilde çıkış sağladığı bu parçadan yayılım gerçekleştirecek bir şekilde ocak alevi elde edilmesi için bir üst kapak kullanılır. Daire şeklinde üretilmiş ve etrafında delikler bulunarak gaz çıkışı veren ve alevi yayan bu parça bek kapakları olarak bilinir.
Ocak üzerinde yer alan bu kapaklar, içerisinde gazın dağılmasını sağlar ve gaz daire şeklinde alev oluşturarak yanar. Bu nedenle parça eksikliği veya arızası görülen ocaklarda ocak bek kapakları değişimi gerçekleştirilir veya eksik parça temin edilerek yerine yerleştirilir. Genellikle birbirine benzer şekilde yuvarlak ve standart boyutlara sahip olan bu parçalar şekil itibariyle her marka ve model için değişim gösterebilir.
Bulaşık makinesinde veya el yıkama ile temizliği sağlanabilen Bu ürünler yıkandığında, üzerinde bulunan siyah kaplama sökülebilir, içlerinde tıkanıklık oluşabilir veya çatlayarak kırılabilir. Bu gibi durumlarda sayfamız alt kategorisi altında yedek parça ürünlerini temin ederek yeni kapaklar ile değişim gerçekleştirip kullanım sağlayabilirsiniz.
Aspiratör Parça
Aspiratör, fırın ve ocak bulunan bölgede ortaya çıkan koku ve dumanın uzaklaştırılması için kullanılır. Pencere üzerinde pervaneli bir şekilde kullanılan veya ocak üzerinde davlumbaz şeklinde kullanılan aspiratör birçok farklı parça barındırır. Örneğin, karbon filtre sayesinde veya kare tip filtre ile aspiratörün aldığı duman içerisindeki kir, yağ ve kokuyu içine hapsetmesi sağlanır. Aspiratör üzerinde yer alan halojen lamba sayesinde ocak üzerinde aydınlatma elde edilebilir. Elektrik enerjisinin alınması ile çalışma kademelerinin belirlenmesi için şalter grubu kullanılır.
Aspiratör üzerinde bu parçalardan herhangi birisi arıza gösterir ise istenilen aspiratör aktivitesi sağlanamaz. Bu nedenle aspiratör filtresi veya aspiratör şalter grubu ürünleri arızalandığında, parça değişimi yapılmalıdır. Eğer, aspiratör ampulü patlar ise yenisi ile değiştirilerek, tekrar aydınlatma elde edilebilir.
Aspiratör ürünlerinde gereken yedek parça ürünlerini marka ve modellerine uygun bir şekilde sayfamız üzerinden temin edebilirsiniz. Elde edilen bu parçalarda değişim işlemi pratik bir şekilde aspiratör kapağı söküldükten sonra iç kısımdaki soket parçaları ayrılarak değişim gerçekleştirilebilir.
Aksesuar
Fırın ya da ocak gibi mekanizmalar üzerinde rutin kullanım gerçekleştirirken küçük yan parçalar yani aksesuarlar kullanılır. Her ne kadar ana kullanım mekanizmasını oluşturmasa da ön tutamak veya ön cam kenar contası gibi parçalar sağlıklı fırın kullanımı sağlamaktadır. Örneğin, fırın içerisinde yer alan timer pişirme süresi ayarlamak için ihtiyaç duyulan bir parçadır. Ocakların bek kapakları üzerinde yer alan ızgara üstü ocak üstünde pişirme kaplarının düzenli şekilde kullanılmasını sağlar.
Ocaklarda bu parçalar pek göz önünde bulundurulmayan parçalar olmalarına rağmen arıza durumlarında değiştirilmediğinde ocak kullanımı sıkıntılı bir hal alabilir. Bu nedenle fırın tutamak ya da fırın cam contası gibi ürünler kırıldıklarında veya koptuklarında değiştirmeniz gereklidir. Özellikle fırın gaz musluğu arızalandığı zaman ocak doğru şekilde gaz almayacak ve sağlıklı çalışma oluşturmayacaktır.
Sayılan her ürün, ocak ve fırınlarda temel kullanıma katkı sağladığı için bozulan ürünler yerine yedek parça temin edilerek değişim sağlanmalıdır. Genellikle basit vida bağlantıları veya pratik sökme-takma işlemleri sağlayan bu parçaları kolayca evinizde kendiniz değiştirebilirsiniz.
Çakmak
Ocak kullanılırken tüp veya doğalgaz bağlantı sonrasında gazın aleve dönüştürülmesinde ısı enerjisi elde edilmesi gerekir. Bu alevin gerçekleştirilmesi için de tam boy veya set üstü ocak cihazlarında çakmak ayrıntısı kullanılır. Bu parça, ocak üzerinde kıvılcım oluşturarak alevlenmeyi sağlar. Bu parça ocak üzerinde basma veya çevirme gibi fiziksel bir işlev ile sağlanır.
Ocak üzerinde yemek pişirmek istediğinizde veya gıda ısıtmak istediğinizde, alev oluşturmak için ocak çakmağı kullanımı gerçekleştiremiyorsanız parça arızası oluşmuştur. Manyetolu bir şekilde kullanılan bu parça kablo bağlantıları ya da bacak bağlantısı nedeni ile arıza gösterebilir. Bu durumda ocağın markasına ve modeline uygun şekilde yedek ürün temin edilerek değişim sağlanabilir.
Sayfamız alt kategorisi sayesinde temin edebildiğiniz bu yedek parça ürününü ocak alt gövdesine ulaşarak, öncelikle soketlerinden ayırabilir ve sonrasında sökebilirsiniz. Yerinden söktüğünüz parça için kablo bağlantılarını ayırdıktan sonra yerine yeni ürünü yine soket bağlantıları ve kablo bağlantıları ile bağlayabilirsiniz. Daha sonrasında parça kontrolünü sağlayarak, sorunsuz bir montaj tamamlanıp ocak yeniden yerine yerleştirilebilir.
Yanma Odası Camı
Doğalgaz sobası, tesisat üzerinden doğalgaz enerjisini alır pilot ve termokupl gibi parçalar ile yanma işlemini gerçekleştirir. Soba içerisinde oluşan bu yanma işlemi yanma odası adı verilen alan içerisinde sağlanır. Bu oda içerisinde gerçekleşen yanma işlemi ile birlikte oluşan ısı enerjisi, yanma odası camı üzerinden sobanın dış kısmına aktarılır.
Eğer doğalgaz sobasının ön kısmında bulunan cam çatlar, kırılır veya aşırı basınç nedeniyle patlama gibi bir sorun gösterirse, parça değişimi yapılması gerekir. Özel şekilde üretilen doğalgaz sobası yanma odası camı yüksek basınca dayanıklı, ısıya karşı mukavemetli kalın bir üründür. Soba boyutlarına ve türlerine göre normal doğalgaz sobalarında 4x14, 4x17 ve 4x15 santimetre boyutlarda cam ürünleri bulunur. Hermetik soba ürünleri için ise 7x13,5 ve 8,5x14,5 santimetre boyutlarında cam yer alır.
Değişen bu boyutlara ve soba tipine bağlı şekilde yedek parça ürünlerini sayfamızdan kolayca temin edebilirsiniz. Soba kapalı durumdayken, ön kısmında bulunan hazne vidaları yerinden sökülebilir ve sonrasında eski kırık cam yerinden çıkarılarak, yerine yeni soba camı takılabilir.